Tomáš Langr | | A-tým

Trenérské duo Polák-Prostřední v rozhovoru

.

1) Zvláštní konec sezóny těsně před vrcholem. Je to obrovská škoda, poněvadž mužstvo šlapalo jako hodinky a jasně si šlo pro mistrovský titul. 

Jiří Polák - Mužstvo nakopla výborná semifinálová série a obrat v celé sérii. Naplno se to projevilo v obou odehraných utkání finále, ve kterých jsme byli lepším týmem a v obou zaslouženě vyhráli. Už druhý zápas před prázdnými ochozy byl dost zvláštní, stejně jako konec této sezóny. Oba týmy by si za celou sezonu zasloužily plnohodnotné zakončení před plnými tribunami, jako tomu bylo v prvním utkání, bohužel toto nebylo v dané situaci možné.

Radek Prostřední - Samozřejmě, že takový konce sezony nikdo z nás nepředvídal a ani si nepřál, ale bohužel to neovlivníme. Nicméně finálové zápasy, které jsme stihli odehrát, byly jasně v naší režii, z kluků bylo cítit odhodlání a sebevědomí a jsem přesvědčen, že bychom tuto sérii, také dotáhli do vítězného konce.

 
2) I když krajský svaz rozhodl, že bude dělené první místo, je všem, kdo se kolem pardubického hokeje jasné, že Chrudim by třetí utkání zvládla. Jak se na rozhodnutí díváš ty?

 Jiří Polák - Pro krajský svaz jistě nebylo toto rozhodování jednoduché. Ano měli jsme vzhledem k průběhu finále našlápnuto celou sérii zvládnout, ale třetí utkání bylo zrušeno a série zůstala nedohrána.

Radek Prostřední - Nevím zda by se nám podařilo vyhrát i třetí utkání v sérii, ale jak jsem již uvedl, celou sérii bychom určitě zvládli.

3) Během sezóny jste trochu motali se sestavou a hledali to optimální. Nakonec si to sedlo fantasticky. 

 Jiří Polák - Docházelo k některým změnám, ale kostra týmu je dlouhodobě dána a většina změn byla spíš v důsledku zranění některých hráčů v základní části soutěže. V play-off se sestava stabilizovala a přes mnoho drobných zranění, které se v těchto bojích moc neřeší, se nám vyhnuly závažnější zranění, které by znamenaly zásah do sestavy.

Radek Prostřední - Souhlasím s head coachem, kluci takto spolu hrají již několikátou sezonu a celkem jim to funguje. Pokud byly nějaké změny v sestavě, tak to bylo na základě pracovních, nebo studijních  povinností některých hráčů, případě nějaké lehčí zdravotní indispozice. Byla škoda, že jsme nemohli během sezony více vyzkoušet některé naše nadějné juniory, kteří více pomáhali juniorce v extralize.


4)      Velkou výhodou a rozdílem od ostatních mužstev byla v této soutěži asi jedinečná hra na 4 vyrovnané lajny. 

Jiří Polák - Hrajeme tak od mého příchodu k týmu a i když zpočátku do byl hlavně krok k zapracování mladých hráčů do sestavy, tak se postupně ukazuje, že tým si na daný režim zvykl a že to přináší i své výhody.

Radek Prostřední - Pokud máte v týmu 20 vynikajících hráčů, tak je to super, můžete pak točit 4 pětky a víte, že kterákoliv může gólově udeřit.


5)     Když si procházím všechny kola play off, je skvělé, jak si kluci „rozdělili“ série. První a druhá lajna kolem Honzy Poláka a Ondry Karáska gólově dominovala ve čtvrtfinále, semifinále jasně ovládla třetí pětka Venci Nováka s Jirkou Plchem a Ugem a v té nejdůležitější době se nám probudil pan střelec Marek Kišš. Jejich sehranost s Jirkou Polákem a Davidem Cvrčkem rostla každým zápasem. No a ve finále to už byla spanilá jízda za titulem. Měli jste to přesně takhle nalajnovaný?

Jiří Polák - Nic takového nalajnovat nejde. V předchozích sezónách jsme se v základní části umisťovali na prvních příčkách a ve vyřazovacích bojích jsme nejprve vypadli ve čtvrtfinále, rok po té jsme nezvládli sérii o třetí místo a loni prohráli ve finále. Letos jsme měli v základní části dost výsledkových výpadků, ale chystali jsme se co nejlépe  na play- off, kde jsme chtěli být  úspěšní. Musím říct, že kluci jako tým dozrávají a jejich přístup, který je dlouhodobě výborný, se z blížícím vrcholem sezony ještě zlepšil a když se k tomu přidalo i štěstí a jak už jsem zmínil i zdraví, tak závěr co se týče výkonnosti, vyšel opravdu skvěle.

Radek Prostřední - Trochu to souvisí s mou předešlou odpovědí, máme 4 vynikající pětky a všechny se mohou gólově prosadit. Ve čtvrtfinále vynikali mladší hráči svým rychlím pohybem a v semifinále, které se hrálo v bouřlivé atmosféře se zase projevili zkušenosti starších hráčů.


6)     Je škoda, že se závěrečné zápasy trefily do takto komplikované doby. Co jsem měl zprávy, tak na utkání se těšilo přes jednu tisícovku diváků. Zájem o cestu za titulem po 19ti letech byl velký. Již v Moravské Třebové  fanoušci klukům vytvořili domácí prostředí. 
 
Jiří Polák - Samozřejmě fanouškům patří opravdu veliké díky. Pomohli obrovskou měrou ve všech odehraných zápasech a myslím, že vyřazovací boje si užili stejně jako my. Je opravdu škoda, že jsme si to nemohli společně užít až do konce, protože stejně jako by si to zasloužili hráči, tak by si to určitě zasloužili i naši skvělí fanoušci. A musím říci, že i když jako trenér se snažím atmosféru v průběhu zápasu tolik nevnímat, tak z toho jakou vytvořili kulisu naši fanoušci zejména v posledních letošních zápasech, z toho šel, jak se říká mráz po zádech.

Radek Prostřední - Ano naši fanoušci byli naprosto úžasní, už na první finálový zápas do Moravské Třebové přijeli téměř 2 autobusy a klukům vytvořili téměř domácí prostředí. Je obrovská, obrovská škoda, že nemohli přijít podpořit kluky na domácí zápas, myslím, že by atmosféra na stadionu byla elektrizující.

7)     Vrátím se k semifinále. Myslím, že to již nějakém rozhovoru zaznělo, ale i přesto mi to nedá se zeptat. Se vší úctou k Moravské Třebové, ale byl zápas s Chocní trochu předčasné finále? Minimálně to byla dvě nejlépe připravená mužstva této sezóny. 
 
Jiří Polák - Nevím jestli to lze takto hodnotit. Série s Chocní byla opravdu výjimečná, oba týmy nastupovali v dobré formě a po dobře zvládnutých čtvrtfinálových bojích, bez zranění a v neposlední řadě s výbornými gólmany na obou stranách a předváděné výkony obou týmů a celková vyrovnanost a atmosféra jistě měli třeba i finálovou kvalitu. Výsledkem bylo skvělých pět utkání s dobrým koncem pro nás. Na druhou stranu nastupovali proti sobě třetí a čtvrtý tým po základní části. Slovan Moravská Třebová patří dlouhodobě do top 3 v naší soutěži a do finálových bojů postoupil jako druhý tým po základní části. 

Radek Prostřední - Semifinále s Chocní bylo velmi vyrovnané, vypjaté a plné zvratů. První tři utkání se rozhodovaly až v samostatných nájezdech, stadionu byly plné fanoušků, kteří vytvořili úžasnou atmosféru a i vzhledem k výsledkům dvou finálových zápasů, můžeme asi mluvit o předčasném finále.


8)     Již třetí sezónu jste praktikovali letní přípravu v trochu jiném modelu, kde vám suchá příprava navazuje na led. Evidentně to funguje, poněvadž tým byl fyzicky nejlépe připravený ze všech mužstev. Bude tento model praktikovat i následující sezóně?

Jiří Polák - Letní část sezóny připravujeme s Martinem Gondekem už několikátý rok, protože naše spolupráce začala už u ligové juniorky, a možná bude hodně podobná těm předchozím. Nicméně Martin přichází každý rok z novými nápady a určitě chceme hráčům letní makačku zase nějak obměnit a oživit. Dobrá fyzická kondice je základem pro každého sportovce a to jak jsou naši hráči připraveni v tomto směru je určitě nejen zásluha Martina, ale také jejich, protože i k letní přípravě přistupují opravdu poctivě a já si toho moc vážím.

Radek Prostřední - Pevně věřím, že Martin jako kondiční trenér bude pokračovat i v letošní přípravě. Samozřejmě teď nevíme, jak se bude vyvíjet celá situace kolem vládních opatření s epidemií, případně by kluků asi Martin připravil individuální plány. Nicméně dobrá fyzická kondice je nezbytným základem naší hry. Pokud budou kluci opět na sobě tvrdě pracovat jako předešlé roky, tak budou mít opět dobrý pohyb na hřišti a budou mít i větší sebevědomí, což je důležité v klíčových fázích důležitých zápasů.

9)     Je něco, co byste chtěli fanouškům a lidem kolem chrudimského hokeje vzkázat?
 
Jiří Polák - Fanouškům už jsem děkoval a rád tak učiním ještě jednou, protože bez nich by bylo naše snažení tak nějak poloviční, jak se nakonec naplno ukázalo v závěrečném utkání sezóny. Chtěl bych poděkovat všem lidem, kteří nám drží palce a pomáhají jakýmkoliv způsobem. A chtěl bych ještě jednou poděkovat všem hráčům za přístup a za to jakou udržují partu. Partu lidí, kteří si dokážou pomoci nejen při sportu ale i v osobním životě a to je na dnešní dobu velká věc. V ne poslední řadě chci poděkovat výboru HC Chrudim, jsem bohužel už pamětník a tak si myslím, že mohu porovnávat a myslím si, že za poslední roky udělal celý klub opravdu veliký skok ve všech směrech a všech kategoriích.

Radek Prostřední - Také bych chtěl fanoušků poděkovat za celou sezonu, kdy nás povzbuzovali. Dále bych chtěl poděkovat i celému mužstvu za jejich přístup a obětavost, kterou celou sezonu předváděli a přál bych si abychom se i v příští sezoně opět společně potkali na zimním stadionu, kde bychom se fanouškům odvděčili ještě lepšími výkony než letošní rok. V neposlední řadě bych chtěl poděkovat všem firmám, organizacím, institucím a městu Chrudim, za jejich podporu chrudimského hokeje, bez jejich podpory bychom jako klub asi nebyli tam, kde jsme dnes.

10)  Závěrem se musím zeptat, jestli jsou kluci celý realizační tým  v pořádku? Doufám, že ano, a příští sezónu si půjdeme pro obhajobu mistrovského titulu. 

Jiří Polák - sezónu jsme dohráli naštěstí bez větších zranění a v současnosti by měli být všichni zdrávi.
Radek Prostřední - Zatím nemám žádné zprávy, že by někdo z kluků měl nějaké zdravotní problémy, sice někteří hráči ve finále hráli s nějakými drobnými šrámy, ale jak říká náš kondiční trenér Martin "bolest je jen stav mysli", tak věřím, že do příští sezony budou opět připraveni.

PARTNEŘI

HLAVNÍ PARTNER

Město Chrudim

Děkujeme městu Chrudim za podporu zejména mládežnického sportu

PARTNEŘI

Auto Hybeš

Hejduk Sport

VS Chrudim


Frischbeton






Hejduk Sport






sportovistechrudim.cz


zrust.cz


tis-cr.eu


onlajny.com 

primator.cz 
nabor.rivnac.eu 

www.czechicehockey.tv 


www.czechicehockey.tv