Tomáš Straka | | A-tým

Trenér Jiří Polák v rozhovoru uzavírá letošní sezónu

Tým HC Chrudim v letošní sezóně zažil opravdu povedený rok. Vítězství po nadstavbové části KLM Pardubického kraje a celkově 2. místo po play-off. Jednoznačně úspěšná sezóna, kterou hodnotí ten nejpovolanější! Trenér Jiří Polák dovedl dvakrát po sobě svůj tým do play-off z prvního místa tabulky a po loňském zaváhání s Litomyšlí s ním letos dokráčel až do finále!

Na úvod krátké ohlédnutí za jednotlivými částmi soutěže, která byla letos nesmírně vyrovnaná. Muselo být mnohem těžší prvenství v tabulce obhájit. Je to tak?
Samozřejmě bylo a o to cennější to prvenství po základní části je. O vyrovnanosti prvních osmi týmů svědčí i to, že se do posledních kol první části bojovalo o to, kdo se udrží v první šestce.

Statistiky naznačily, že mužstvo nebylo v letošní sezóně příliš útočné. Pouhých 110 vstřelených branek znamenalo až šesté místo z osmi účastníků play-off. Naopak jen 78 inkasovaných gólů vyneslo týmu prvenství v obranné činnosti. Vloni to bylo 173:74. V čem ta změna?
Pravdou je, že v produktivitě jsme oproti předchozí sezóně zaostali, a to se nakonec projevilo i v samotné finálové sérii, kde jsme nedokázali proměnit naše šance v ten správný moment jednotlivých utkání, což by dokázalo mužstvo nakopnout a celou sérii jistě více zdramatizovat. Hodně jsme letos dbali na to, aby tým a každý hráč plnil zejména své defenzivní úkoly, ale na druhé straně jsme koncovce věnovali také hodně prostoru na každé tréninkové jednotce, takže těžko říci, proč jsme byli letos tak málo produktivní.

Pojďme k play-off. Vstup do vyřazovacích bojů z prvního místa nebývá vždy výhodou. Týmy se chtějí na lídra vytáhnout. Chrudim to letos zvládla. Jaké byly zápasy s Chocní a Chotěboří?
Myslím, že kluci se hodně poučili z nezdaru v prvním kole play-off v loňském roce a letos dokázali jak čtvrtfinálovou, tak semifinálovou sérii zvládnout s velkým přehledem. Obě série jsme odehráli s velkým nasazením, měli jsme disciplínu jak ve hře, tak také vůči rozhodčím a jiným vedlejším vlivům. Všechny tyto aspekty byly velmi důležité hlavně v semifinále, kde jsme narazili na tým, který ve čtvrtfinále dokázal vyřadit druhý tým celkového pořadí a v play-off hrál v úplně jiné formě než v základní části.

Na řadu přichází finále KLM. Před prvním utkáním zaznělo z tábora Kohoutů, že Chrudim je favoritem série. Vzhledem k vzájemným zápasům a vyrovnanosti soutěže s tím asi nešlo souhlasit. Nebo ano? 
Tým České Třebové disponuje hráči posbíranými z několika klubů a většina z nich má nemalé zkušenosti z vyšších soutěží, a proto si myslím, že do každého ročníku krajské ligy vstupuje jako favorit s nemalými ambicemi na celkový triumf.

Podle ohlasů fanoušků i činovníků některých konkurenčních klubů, byla účast chrudimských hokejistů ve finále především zásluhou „slabých“ soupeřů ve čtvrtfinále a semifinále. Je tomu tak?
Postavení do vyřazovacích bojů jsme si vybojovali prvenstvím v základní části a tuto možnost mělo všech deset mužstev stejnou. Logicky jsme tedy podle těchto názorů dostali osmý tým celkového pořadí a hráli s ním první kolo. Ve druhém kole jsme přehráli soupeře, který vyřadil druhý tým, který by podle těchto názorů měl mít také snadnou cestu?


Nyní k celé sérii. První zápas - parádní představení, vedení 1:0, pak tři porážky v řadě a sedmnáct inkasovaných branek. Co se stalo?
První zápas jsme odehráli ve stylu předchozích utkání a zaslouženě jsme se ujali vedení v sérii. Pak přišlo druhé utkání na hřišti soupeře a s odstupem času si myslím, že tady se série zlomila v náš neprospěch. Odehráli jsme ho v podobném stylu jako to první, ale byli jsme zoufalí v koncovce, zatímco soupeř byl víc než produktivní. Poté přišlo z naší strany ne zcela povedené představení ve třetím utkání, kde soupeř otočil skóre série ve svůj prospěch. Ve čtvrtém utkání jsme se dokázali vrátit k naší hře a vedli zaslouženě o dvě branky, soupeř vyrovnal ve dvou přesilových hrách, kdy jsme si dvakrát smolně tečovali kotouč do branky a v dalším průběhu už to zase bylo o už několikrát zmiňované produktivitě. Hokej se hraje na góly a soupeř byl produktivnější a z tohohle pohledu zaslouženě vyhrál.

Sezóna je bez debat úspěšná. Je přesto něco, co vás zklamalo? Která chvíle byla pro vás nejhorší a která naopak nejlepší?
To, co se mi nelíbí, se netýká hokeje a hry jako takové a už jsem se k tomu vyjádřil po sérii s Chotěboří a nechci se k tomu vracet. Chvilek, kdy jsem si hokej užíval, bylo letos asi více a pokud mám jmenovat jednu, pak tedy zvládnuté první finálové utkání před velmi pěkně zaplněnými tribunami na našem chrudimském zimáku.

Otázka, která končí většinou vyhýbavou odpovědí, ale přesto. Koho z týmu byste chtěl vyzdvihnout?
Chtěl bych vyzdvihnout PARTU kluků s velkým „P“, kteří dělají hokej v rámci svých možnosti a naplno.

Už ve čtvrtfinále byly nejen na chrudimském stadionu patrné zvýšené návštěvy. Ty finálové konkurovaly soutěžím na daleko vyšší úrovni, než je oblastní liga. Asi se hraje zcela jinak, když hráče žene vyprodaný stadion?
Každý, kdo dělá nebo dělal nějaký sport, ví, že je něco jiného hrát před prázdnou anebo naplněnou tribunou a jsme samozřejmě hodně vděční naším fanouškům za podporu v každém utkání. Trošku mne mrzí, že se nám poslední domácí utkání nepovedlo tak, jak jsme si přáli a nedokázali jsme finálovou sérii vrátit do Chrudimi, abychom tento částečný nezdar odčinili. Nicméně bych touto cestou chtěl ještě jednou poděkovat všem našim příznivcům a popřát jim pěkné jaro a léto, aby nabrali nové síly a v příští sezóně dokázali klukům pomoci jako v té letošní.

PARTNEŘI

HLAVNÍ PARTNER

Město Chrudim

Děkujeme městu Chrudim za podporu zejména mládežnického sportu

PARTNEŘI

Auto Hybeš

Hejduk Sport

VS Chrudim


Frischbeton






Hejduk Sport






sportovistechrudim.cz


zrust.cz


tis-cr.eu


onlajny.com 

primator.cz 
nabor.rivnac.eu 

www.czechicehockey.tv