Zdenda Formánek |

Na tréninku mladých hokejistů se objevil bostonský útočník Tomáš Nosek

Nevšední zážitek dnes získali mladí chrudimští hokejisté, které poctil svou návštěvou na tréninkové jednotce, hráč z NHL, Tomáš Nosek. Bostonský útočník názorně předvedl, jak se poctivě rozcvičuje před každým tréninkem i utkáním a následně zvídavým dětem zodpověděl řadu otázek. V krátkém rozhovoru jsme se Tomáše zeptali i na několik otázek týkajících se jeho a letní přípravy.

Tomáš Nosek si v právě uplynulé sezóně připsal 75 startů v nejslavnější hokejové lize světa. Jeho tým Boston Bruins vypadl hned v úvodním kole play-off s Carolinou Hurricanes a tak se devětadvacetiletý hokejista vrátil do České republiky, kde se poctivě připravuje na následující sezónu. S přípravou mu pomáhají bratři Šejbové, tedy současní trenéři řady mládežnických kategorií v Chrudimi. Právě díky blízkému vztahu s chrudimskými trenéry se Tomáš Nosek účastnil úterního tréninku na ploše chrudimského zimního stadionu. Dětem předvedl, jak profesionální hráč poctivě připravuje svoje tělo k výkonu, ať už během tréninku, nebo utkání. Do rozcvičky nejprve zapojil několik pomůcek, jako třeba válce, nebo gumu. Neopomenul ani na posilovací cviky na břišní svaly a ruce. Tomáš Nosek pozorně naslouchajícím hokejistům také zdůraznil, jak důležitý je strečing, správná strava a kvalitní spánek. Po řádném rozcvičení následovala atletická část rozcvičky zakončená sprinty. Po necelých dvaceti minutách plných zajímavých poznatků přišly na řadu otázky mladých hokejistů. Při svých odpovědích nezapomněl Tomáš Nosek ani na HC Chrudim, v jejímž dresu během sezóny 2010/2011 vstoupil do dospělého hokeje. Podstatná část otázek se týkala především severoamerické NHL a zkušeností současného útočníka Bostonu s touto ligou. Neúnavné děti musel nakonec v otázkách přerušit trenér Jiří Šejba. Po společném focení už následoval klasický trénink mladých chrudimských nadějí v rámci právě probíhající letní přípravy. 


A právě na letní přípravu jsme s Tomášem Noskem udělali ještě krátký rozhovor na závěr.

 

Tomáši, nejdříve bych rád poděkoval za dnešní návštěvu i cenné zkušenosti které jsi dětem předal. Právě nám probíhá letní příprava, kterou řada hokejistů nemá rádo. Jak jsi na tom ty s letní přípravou?

 

Já už nějaký rok vím, že to bez toho nejde. Je to součást toho procesu, kdo to neudělá, nebo kdo to nedělá tak v té sezóně v USA, kde se odehraje 82 utkání je to znát. Především ta fyzička od ledna/února, kde se lámou ty zápasy a týmy se dělí na úspěšné a neúspěšné. Prostě bez kvalitní letní přípravy to nejde a kdo to podcení tak má v té sezóně pak zranění a není to pro něj dobrý. 

 

Jak probíhá letní příprava v týmu NHL? V České republice se připravují týmy pohromadě, tak jak se to řeší v USA, kde jsou v týmech hráči z celého světa?

 

Každý má letní přípravu individuální. Každý si trénuje sám, protože jsem z celého světa a sejít se je náročné. Hokejisti mají nastavený individuální plán a podle něho každý dělá ty věci co potřebuje. Je to o tom přístupu, jak k tomu jednotlivci přistoupí a jak to dělají. Pak je před sezónou tréninkový camp, z něhož se následně přechází do sezóny. 

 

Jaký doplňkový sport děláš během letní přípravy?

 

Mám rád tenis a golf, který jsem začal hrát poslední roky. Teď mám ale děti, takže na tohle moc není čas, takže spíš trénuju a pak se starám o děti.

 

Jak sis užil to dnešní setkání s mladými chrudimskými hokejisty? 

 

Byla to paráda. Já to beru vždy z té druhé stránky. Taky jsem byl mladý kluk, taky jsem byl v jejich kůži a vždy jsem byl rád, když někdo takhle přijel a mohl jsem dostat nějaké ty zkušenosti. Takže jsem teďka rád, že to můžu takhle splácet těm dětem a doufám, že si to děti vezmou k srdci a někomu to i pomůže. 

 

Díky za rozhovor a ať se daří.

PARTNEŘI

HLAVNÍ PARTNER

Město Chrudim

Děkujeme městu Chrudim za podporu zejména mládežnického sportu

PARTNEŘI

Auto Hybeš

Hejduk Sport

VS Chrudim


Frischbeton






Hejduk Sport






sportovistechrudim.cz


zrust.cz


tis-cr.eu


onlajny.com 

primator.cz 
nabor.rivnac.eu 

www.czechicehockey.tv 


www.czechicehockey.tv