Zdenda Formánek | | Junioři

Hlavní trenér juniorů Petr Čáslava zhodnotil v rozhovoru uplynulou sezónu

Bývalý reprezentant, dlouholetý hráč extraligových Pardubic, mistr světa v roce 2010, který má zkušenosti i z KHL nebo Švédska. Nyní Petra Čáslavu čekala úplně rozdílná role. Nastoupil totiž u chrudimských juniorů v pozici hlavního trenéra. Na začátku sezóny mnohými podceňovaný tým pod jeho vedením vybojoval 3. místo, které klubu HC Chrudim zaručilo právo účastnit se druhé nejvyšší juniorské soutěže i v příštím roce. 

1)    Pane trenére, jak byste zhodnotil sezónu 2021/22 z pohledu juniorů Chrudimi?

   -       Za mě určitě jen pozitivně. V tak vyrovnané a těžké soutěži jaká liga juniorů by většina lidí nevěřila, že tým bude konkurence schopný a bude bojovat o play-off. Od listopadu jsme se drželi na 2. místě, které zajišťovalo účast v play-off. Bohužel na konci sezóny se nám nahromadily zranění a kluci doháněli školu, tak nám to druhé místo zaručující play-off uteklo, ale s 3. místem je určitě spokojenost.

 

2)    Na pozici hlavního trenéra jste nastoupil až v průběhu sezóny.  Jaký byl Váš nástup do rozjeté soutěže a jak Vás kluci přijali?

-       Hodně kluků znám z Pardubic, takže bylo snažíš nastoupit k týmu. Věděl jsem, co mě čeká a měl jsem představu jakým směrem bych chtěl tým vést. Jak mě kluci přijali? To je spíš otázka na ně, ale myslím, že jsme neměli žádné rozbroje nebo problémy. Kluci pracovali fantasticky a musím říct, že mě tím usnadnili v mnoha ohledech práci. 

 

3)    Tým v silné konkurenci obsadil 3. místo ve skupině západ, díky kterému se vyhnul utkáním o sestup. Na druhou stranu skončil těsně před branami play-off. Berete konečné umístění jako úspěch?

-       Beru to jako splnění úkolu. Úspěch by byl, kdybychom hráli play-off a postoupili bychom do extraligy juniorů, ale takové ambice jsme ani neměli. Liga juniorů je velmi kvalitní a dostačující soutěž pro klub jakým je HC Chrudim.

 

4)    Jaký je Váš nejsilnější hokejový okamžik z této sezóny v pozici trenéra chrudimských juniorů?

-       Neřekl bych nejsilnější okamžik, ale dlouho si budu pamatovat poslední gól sezóny v zápase s Kobrou Praha 13 vteřin před koncem utkání a radost kluků na střídačce. Jelikož jsme už asi 4 zápasy do konce měli jistotu záchrany tak bylo horší se namotivovat a kluci občas věšeli hlavy. Nedařilo se jak zápasy předtím, proto jsem byl rád, že poslední zápas sezóny jsme vyhráli.

 

5)    Juniorka Chrudimi byla nejtrestanějším týmem ligy, čím si myslíte že to bylo?

-       Je to dáno asi tím, že kluci na tom byli fyzicky velmi dobře a využívali toho. Po novém roce si myslím, že si uvědomili, že je lepší dávat góly než sedět na trestné lavici a trošku jsme se uklidnili.

 

6)    V týmu se i díky spolupráci s pardubickým Dynamem prostřídalo celkem 32 hráčů. Jak tuto spolupráci hodnotíte a jaký přínos má pro hráče?

-       Za mě to bylo super, hodně jsme komunikovali s Jirkou Malinským (pozn. red. hlavní trenér juniorů Dynama), Michalem Mikeskou (hlavní trenér dorost dynama) a Václavem Lepšou (trenér gólmanů pardubické akademie). Všichni jsme chtěli dobře doplnit kluky v Chrudimi a posunout pardubické hráče, kteří se zatím neprosadili do prvního týmu. Od toho by tu i do budoucna měl chrudimský dorost a junioři být. Každý hráč roste jinak, jak po herní, tak fyzické stránce a je potřeba hráčům, kteří jsou v juniorech prvním rokem dát čas, aby se s přesunem srovnali.

 

7)    Je někdo z hráčů, kdo Vás v sezóně překvapil, nebo naopak zklamal?

-       Těch hráčů, co mě překvapili jejich dovednostmi nebo přednostmi bylo více. A hodně krát jsem přemýšlel proč zrovna tihle hrají v Lize juniorů, a ne v extralize. Někteří si odpoví sami, když vám řeknou, že se určitou část své kariéry nedokázali natolik kousnout a víc makat.

 

8)    Z týmu odchází hráči ročníku 2002 (Hykl, Hebek, Hrdlička, Odehnal,…), jak moc citelné to budou ztráty a co s kulkami dál bude?

-       Je to silný ročník a byli to tahouni týmu jak na ledě, tak v kabině. Já dal doporučení na klub, že kluci si určitě zaslouží šanci v A-týmu HC Chrudim a je jen na nich, jak se k tomu postaví.

 

9)    Příští sezónu se Liga juniorů ještě o stupeň zkvalitní. Budou se jí účastnit týmy jako Slavia Praha, Motor České Budějovice nebo Rytíři Kladno, kteří se řadu let účastnili naší nejvyšší soutěže. Jak s na příští sezónu těšíte a jak se na ni budete připravovat?

-       Ano příští rok bude liga ještě kvalitnější. Já bych chtěl tým doplnit pár hráči ročníku 2003, zatím máme jen jednoho vlastního. A dále budeme pokračovat ve spolupráci s Dynamem.

 

 

 

Díky za rozhovor.

PARTNEŘI

HLAVNÍ PARTNER

Město Chrudim

Děkujeme městu Chrudim za podporu zejména mládežnického sportu

PARTNEŘI

Auto Hybeš

Hejduk Sport

VS Chrudim


Frischbeton






Hejduk Sport






sportovistechrudim.cz


zrust.cz


tis-cr.eu


onlajny.com 

primator.cz 
nabor.rivnac.eu 

www.czechicehockey.tv 


www.czechicehockey.tv